Som webbdesigner vill man kunna leverera bra lösningar till sina kunder. Men arbetet med detta slutar inte när man levererat en ny sajt. Det är också viktigt att kunna utföra ett löpande arbete för att förbättra användarupplevelsen. Det kan man göra genom att utföra A/B-tester.
Den som driver en webbsajt vill att besökarna ska utföra en viss sak på sajten. Den som har en webbhandel vill att besökarna ska köpa något. En organisation vill kanske att besökarna ska bli medlemmar i organisationen, och en myndighet vill kanske att besökarna ska läsa information eller ladda ned blanketter. Det finns helt enkelt olika mål med olika sajter.
Alla som besöker en sajt kommer inte att uppfylla något av målen: faktum är att det för det mesta är färre än hälften som gör det. Men det finns ändå anledning att arbeta för att andelen som uppfyller ett mål – konverterar – blir så hög som möjligt. Det handlar bl.a. om att identifiera de ”flaskhalsar” på vägen mot målet där besökarna lämnar sidan, och punkter som upplevs som onödiga eller komplicerade.
Vad är ett A/B-test?
Ett sätt att hitta vilka punkter som kan förbättras är att göra ett A/B-test på sajten. I korthet handlar det om att presentera två versioner av sajten: dels den vanliga, och dels en version där man ändrat en eller flera saker. Internetworld beskriver det så här:
Metoden kallas för a/b-test och med hjälp av den går det att på ett begripligt sätt se vad som fungerar och vad som inte gör det. För att du med säkerhet ska kunna dra några slutsatser av ett a/b-test bör det pågå under minst ett par veckor och ha minst 200-300 avslut.
Besökarna som kommer till sajten kommer alltså – utan att få välja själva – att få se en av två versioner av sajten. Om den nya versionen får fler konverteringar än den gamla kan man genomföra dessa förändringar på sin sajt, och höja andelen besökare som konverterar.
Detta är dock inte en engångsuppgift. För de flesta sajtägare är arbetet med att öka konverteringarna ständigt pågående.