450 kronor extra om du glömmer betala räkningen till CSN. Det är 200 kronor mer än förut och vad som gäller numera, och det är svårt att förstå hur CSN har möjlighet att ta så mycket endast för en missad betalning. Vidare fortsätter påminnelseavgiften att vara hög. Missar du även den andra kommer ytterligare än kostnad på 450 kronor. Det är 900 kronor med än det första belopp som var aviserat. Varför tar då CSN ut en sådan grov avgift för en missad räkning? Det finns ingen annan slutsats än att CSN lever på att folk inte betalar.

Under 2014 skickade CSN ut hela 330 000 påminnelseavgifter och om summan blir densamma för 2015 kommer de att få in hela 148 miljoner kronor. Endast för att folk antingen har missat, slarvat eller helt enkelt inte har förmågan att betala – just den månaden. Dessutom är det många som inte är medvetna om de möjligheter som finns för att undslippa förseningsavgifter på räkningar. Men en kan tycka att CSN istället för att höja påminnelseavgiften borde informera om sidor som billhop.se där du kan skjuta upp betalningen från 30-45 dagar utan att behöva oroa dig över att drabbas av överdrivna extra kostnader.????????????????????????????????????????

Att folk förbättrar sina möjligheter att betala räkningar i tid är dock någonting som kan höja påminnelseavgiften ännu mer. Det är någonting som framgår i denna krönika som Jonas Ohlin har skrivit i Svenska Dagbladets Näringsliv. Han kommer nämligen till insikten att CSN faktiskt har höjt avgiften – för att allt fler betalar i tid. För det blir ju så. Om CSN lever på de pengar som de får in av att folk missar sina räkningar och folk plötsligt börjar betala i tid, så förlorar ju CSN en väldigt stor inkomst. Därför måste de höja för att få in mer pengar. Vad innebär det om några år?

En ska dock inte bara ”kasta skit” på CSN. De är själva medvetna om att det är oetiskt att vara beroende av avgifter och har bett regeringen att bli en helt annonsfinansierad verksamhet.
CSN

  • Arbetar med att besluta om/och betala ut studiestöd
  • Hanterar studiestöd för svenskar i både sverige och utomlands
  • Allmäna studiebidraget infördes 1957
  • CSN bildades 1964