Efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris kommer många förslag på åtgärder för att minska risken för att något liknande händer igen. Vissa av dessa förslag är bra och konstruktiva, andra är det inte. I den senare kategorin hittar vi bland annat förslag som syftar till att förbjuda krypterad kommunikation mellan användare.

Många av de webbtjänster vi använder till vardags, som Skype, Gmail och Snapchat, använder någon form av kryptering. Med tanke på avslöjanden om vilken typ av information som säkerhetstjänster som NSA har tillgång till tycker nog de flesta att det känns betryggande att deras privata meddelanden krypteras. Många regeringar är dock av annan uppfattning.

Krypterade meddelanden gör det även möjligt för kriminella och terrorister att kommunicera med varandra. Många skulle nog säga att det är ett pris som man får vara beredd att betala för att säkra den laglydiga majoritetens rätt till ett skyddat privatliv – det finns ju andra former av underrättelseverksamhet som kan användas. Men det finns politiker som tycker annorlunda.

Vill kunna avkryptera

Efter att EU:s inrikesministrar samlats för ett möte kring hur man kan bekämpa terrorism sade David Cameron, Storbritanniens premiärminister, att kommunikation som inte går att läsa (för utomstående) inte bör vara tillåten. Detta skriver Expressen. I praktiken skulle detta, enligt tidningen, kunna innebära att tjänster som WhatsApp, Snapchat, iMessage och FaceTime förbjuds. Det är inte första gången som Cameron går till angrepp mot webbtjänster. Han har tidigare kritiserat Twitter, efter att tjänsten användes under London-kravallerna.

Många internetleverantörer krypterar idag sin trafik, för att värna sina kunders integritet. Nu har organisationen Statewatch kommit över ett dokument där EU:s koordinator för arbete mot terrorism, Gilles de Kerchove, förslår att internetbolag tvingas dela sina kryptonycklar med myndigheterna i EU-länderna. Dokumentet är ett underlag till de diskussioner som kommer att hållas när EU:s justitie- och inrikesministrar möts i Riga. Mer om detta finns att läsa hos IDG.