Grundaren av den olagliga streamingsajten Swefilmer har blivit dömd för sitt brott. Han har nu blivit dömt för brott mot upphovsrättslagen och penningtvätt vilket betyder 3 år i fängelset och en skuld på 14 miljoner kronor till staten.

popcornSom vi skrev om i ett tidigare inlägg är det mer populärt än någonsin att titta på film och serier via nätet. Man kan komma åt många tjänster som erbjuder film genom att endast behöva koppla upp sig på Internet. Några som vi nämnde i artikeln var Netflix och Viaplay, där man måste vara medlem och betala en avgift varje månad. Genom att betala en månadsavgift kan man helt enkelt få tillgång till hela utbudet på sajten för att titta hur mycket man vill, när man vill.

Att filmerna finns online öppnar även dörrar för att man kan streama gratis, vilket i de flesta fall faktiskt är olagligt. Sajter som Dreamfilm och Swefilmer är två exempel med innehåll av filmer och serier som är tillgängliga gratis. Detta är dock inte lagligt eftersom filmerna är uppladdade av personer som gjort piratkopior av filmerna eller på ett olagligt sätt fått tillgång till en videofil. Men nu, efter alla om och men, har man fått tag på de personer som ligger bakom sajterna. De har även fått din dom och straff plus att sajterna har stängts ner, skriver Sydsvenskan.

Domen för Swefilmer-grundaren

Huvudpersonen som ligger bakom sajten Swefilmer har fått sin dom. Den 26 åriga mannen bli dömd för brott mot upphovsrättslagen och grov penningtvätt. 3 års fängelse och 14 miljoner kronor som ska betalas tillbaka till staten då han tjänat pengar på ett brottsligt sätt. Domen har överklagats av grundaren som varken är svensk medborgare eller är bosatt i Sverige.

Med lättillgängligheten vi har till Internet idag ökar risken för att olagliga sajter skapas. Det är många som försöker göra det enkelt att tjäna pengar samtidigt som man tillgodoser andra behov av att kunna titta på film gratis. Fildelningssajter och streamingtjänster som sker på fel sätt är helt enkelt olagligt och polisen försöker att få de olagliga sajterna att stängas ner.