Det mesta tyder på att Internet Explorer inte kommer att finnas med när Windows 10 släpps. För de flesta utvecklare är det en välkommen nyhet. Även om IE numera är bättre än sitt rykte så minns många fortfarande den sjätte versionen av webbläsaren.

När Windows 10 lanseras kommer det att få en ny webbläsare, Spartan. Microsoft har förvisso sagt att Internet Explorer kommer att utvecklas ytterligare, men många tror att den mest hatade webbläsaren genom tiderna mer eller mindre kommer att dö sotdöden.

IDG har satt samman en lista på de mest irriterande felen. Ett urval av punkterna på listan är följande:

  • Internet Explorer 6 kraschade så ofta att det var bäst att skriva längre texter i Word och sedan klistra in dem i webbläsaren, om man ville vara säker på att ett blogginlägg eller en forumpost inte skulle gå förlorad.
  • Microsoft struntade i de webbstandarder som fanns. Därför byggdes många sajter för att fungera i IE, med resultatet att de inte fungerade i andra webbläsare. Det drabbade dels vanliga användare, men framför allt utvecklare som var tvungna att hitta olika speciallösningar för att få sajterna att se ut som det var tänkt.
  • Ett stort antal buggar och brister i säkerheten gjorde att Internet Explorer blev en favorit för hackare och personer som skrev skadlig kod.
  • Problem med transparenta png-bilder, en bildtyp som idag är mycket vanlig på nätet. Eftersom IE inte klarade av dem ordentligt förrän i version 9 dröjde det länge innan png blev ett spritt format, trots att det var en stor förbättring jämfört med gif-formatet.
  • Långsamheten i utvecklingsarbetet. Efter att Microsoft monopoliserat marknaden och slängt ut Netscape Navigator från Windows blev de lite för bekväma. Det dröjde fem år innan IE6 ersattes av den sjunde versionen, och inte heller den fungerade speciellt bra. Den första version av Internet Explorer som klarade Acid 3, ett test som mäter webbläsarens förmåga att följa webbstandarder, var den nionde, som lanserades 2011.

Eftersom Internet Explorer följer med Windows är det många som använder det på jobbet, vare sig de vill eller inte. Idag är det ett mindre problem, men en gång i tiden kunde det vara en riktig plåga. Ofta var det inte tillåtet att installera någon annan webbläsare, som Firefox, ett tilltag som enligt vissa jurister inte är tillåtet i juridisk mening heller.

Historia och efterföljd

Den första versionen av Internet Explorer kom 1995. Sin storhetstid upplevde webbläsaren under år 2002 och 2003, då man hade en marknadsandel på 95 %. Sedan kom konkurrensen: 2004 lanserades Firefox, och fyra år senare Google Chrome. Idag har man en markandsandel på mellan 27 och 54 %, även om det är svårt att beräkna den här typen av saker.

Enligt en karta på Wikipedia, som baseras på siffror från statistikverktyget Statcounter, är Internet Explorer idag den dominerande webbläsaren i fem länder: Japan, Sydkorea, Papua Nya Guinea, Swaziland och Lesotho. Kanske hoppas Microsoft att den nya webbläsaren Spartan kommer att kunna ändra på detta. Än så länge är inte så mycket känt om den nya webbläsaren, men vi kommer att följa utvecklingen med spänning.