Apple har skapat en iPhone-trio som består av iPhone XS, XS Max och den mindre XR som är en lite enklare modell. Dessa telefoner är iPhone 8:s efterträdare och en fortsättning på X-modellen 2017 och har stått i rampljuset mer än en gång under hösten 2018. Dock har alla tre sina för- och nackdelar enligt blandade omdömen.

iPhones nya trio, de söta trillingarna, har alla en gemensam nämnare i en större skärm och…en högre prisklass. Alla är säkerligen överens om att priset på iPhones har klättrat uppåt de senaste tio åren. På det stora hela har XS, XS Max och XR fått höga betyg på grund av alla smarta funktioner och den höga prestandan, men minustecknen som en avsaknad av dubbelkamera på baksidan i XR eller den aningen sämre batteritiden på XS Max vittnar om att ingenting är perfekt.

XS, XS Max och XR – vad är skillnaderna?

I grova drag kan man säga att Apple skapade denna ultimata trio som komplement till varandra. Det börjar vid XS Max som är den riktiga lyxvarianten med en skyhög prislapp ända upp till 16 500 kronor vid 512 GB lagring. 64 GB ligger på cirka 12 900 kronor. XS Max erbjuder iPhones hittills största skärm, på 6,5 tum, en dubbelkamera och den senaste tekniken. Dock är batteritiden lite sämre än i ”budgetvarianten” XR, vilket ändå förvånar en smula.

Den enda riktiga skillnaden mellan den dyrköpta XS Max och XS är skärmstorleken som i XS är 5,8 tum och smidigare att hantera. Även prisskillnaden är inte speciellt uppenbar med endast cirka 1000 kronors differens om du väljer det lägre lagringsutrymmet på 64 GB. Både XS och XS Max är till för finsmakare som kan vänta sig funktioner såsom:

  • Dubbelkamerans 2x optiska zoom
  • Den uppgraderade processorn
  • Skärmens optimala svärta
  • Det lyxiga utförandet

Du som istället tänker lite mer ekonomiskt och förnuftigt väljer XR. Den har bäst batteritid i hela trion och dess prislapp sjunker till ”enbart” 8920 kronor för lagringsutrymmet 64 GB. XR:s bästa lagring sträcker sig till 256 GB. I övrigt måste du dock avstå från dubbelkameran och de tunna skärmkanterna som i XR är betydligt robustare. Skärmstorleken ligger mittemellan XS och XS Max – 6,1 tum. Det finns också fler färger av XR än övriga modeller.

Sammanfattningsvis är XR perfekt för den som efterfrågar den senaste tekniken men inte vill ruinera sig på smyglyx. Samtliga modeller är kompatibla med e-simkort.